Γλυκά, τυριά, λουκάνικα
Το περίφημο λουκούμι: Το νούμερο ένα προϊόν της Σύρου. Θα το βρείτε στην τοπική αγορά και σε όλη την Ελλάδα. Η καταγωγή του είναι από τη Μ. Πρόσφυγες από τη Χίο έφεραν στη Σύρο τη συνταγή γύρω στο 1832. Το μυστικό συστατικό του λέγεται ότι ήταν και παραμένει το νερό που χρησιμοποιείται κατά την περίπλοκη διαδικασία παρασκευής αυτής της γλυκιάς απόλαυσης. Υπάρχουν λουκούμια με διάφορες γεύσεις, όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, αμύγδαλο και πολλές άλλες.
Η χαλβαδόπιτα: Άλλο ένα χαρακτηριστικό και δημοφιλές προϊόν του νησιού. Φτιάχνεται με ντόπιο μέλι, μαζί με ζάχαρη, γλυκόζη, βανίλια, ασπράδι αυγού και αμύγδαλα.
Τοπικά τυριά: Το πιο γνωστό Συριανό τυρί είναι το περίφημο Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Σύρου, ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά στην Ελλάδα. Παράγεται μόνο σε δύο τυροκομεία, με γάλα από τις λίγες αγελάδες που εκτρέφονται στο νησί. Ξεχωρίζει για τη μοναδική πικάντικη γεύση του, με ελαφριά αρώματα φουντουκιού και ξηρών καρπών και μπορεί να σας θυμίσει την ιταλική παρμεζάνα. Άλλα τοπικά τυριά είναι: η κοπανιστή, η φρέσκια μυζήθρα, το «πετρωτό», το ξινότυρο, το μαραθοτύρι.
Λουκάνικα: Περιέχουν μάραθο και έχουν μια χαρακτηριστική αρωματική γεύση. Στην τοπική αγορά διατίθενται επίσης πικάντικα λουκάνικα με σκόρδο.
Προβάλλουμε τα τοπικά προϊόντα και τα χρησιμοποιούμε στο πρωινό και στις συνταγές μας.
Η εταιρεία Syros Wine Trails οργανώνει ομαδικές και ιδιωτικές περιηγήσεις για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το κρασί, το φαγητό και τον πολιτισμό της Σύρου. Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή.
Αρωματικά βότανα και μπαχαρικά
Ξερά σύκα με καρύδια: Αληθινό superfood! Πολύ θρεπτικό, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο, καθώς και φυτικές ίνες. Είναι ιδανικό σνακ για όλη την ημέρα. Οι ντόπιοι τα αποκαλούν επίσης “παστελαρία”.
Κάπαρη Σύρου: Η κάπαρη αφθονεί στη Σύρο, όπως και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων. Τόσο τα φύλλα όσο και ο καρπός της είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, αποπνέουν το άρωμα της θάλασσας και είναι ιδανικά για σαλάτες και συνταγές.
Θυμαρίσιο μέλι: Αγνό, χωρίς συντηρητικά, με ιδιαίτερη υφή και άρωμα, χρησιμοποιείται σε διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα.
Μάραθος: Φυτρώνει παντού στο νησί. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στα λουκάνικα και σε διάφορες συνταγές. Στη Σύρο φτιάχνουν και μαραθόπιτα.
Μείγματα ελληνικών βιολογικών βοτάνων για να απολαύσετε ζεστά, ή κρύα.
Άρωμα: φλισκούνι, μαντζουράνα και κυκλαδίτικο φασκόμηλο.
Ισορροπία: φασκόμηλο Κυκλαδίτικο και κοινό.
Χαλάρωση: χαμομήλι, μαντζουράνα και δεντρολίβανο.
Ευεξία: Λουίζα και αγιόκλημα.
Τοπικά κρασιά: Τέσσερα μικρά οινοποιεία αξιοποιούν τα άνυδρα εδάφη της Σύρου για την καλλιέργεια των αμπελιών τους και την παραγωγή περιορισμένου αριθμού κρασιών. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.