Ερμούπολη

Πρώτες εικόνες

Σαν τεράστια μπλε και κίτρινα αρθρόποδα οι γερανοί του Νεωρίου απλώνονται στην άκρη το λιμανιού. Οι ήχοι του συνοδεύουν τη ζωή του οικισμού, μαζί με τις σειρήνες των πλοίων, τις φωνές των γλάρων, τα κορναρίσματα των αυτοκινήτων, τον παφλασμό των κυμάτων στο Νησάκι και στα Βαπόρια. H νεοκλασική πολιτεία μοιάζει μια εκτυφλωτική καρτ ποστάλ που κουβαλάς μέσα σου καθώς περιδιαβαίνεις. 
Στριμώχνεσαι μαζί με τα πανταχού παρόντα αυτοκίνητα και μηχανάκια στον παραλιακό δρόμο με τα καφέ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που καταλήγει στο Τελωνείο, φτιαγμένο από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Ερλάχερ το 1834. Περπατάς στην Πρωτοπαπαδάκη, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο και στη Χίου με τα μανάβικα και τα ψαράδικα. Ανεβαίνεις στα Ψαριανά, με την Κοίμηση της Θεοτόκου, την εικόνα της οποίας ζωγράφισε ο Ελ Γκρέκο και έφεραν μαζί τους οι Ψαριανοί έποικοι. Κυνηγάς μαζί με τα παιδιά τα περιστέρια στην πλατεία Μιαούλη με τη μαρμάρινη «εξέδρα μουσικής» που έφτιαξε ο Ι. Βιτάλης το 1907 και το περίφημο δημαρχείο του Τσίλερ (1889), ένα μεγαλόπρεπο αρχιτεκτόνημα που οι τουρίστες φωτογραφίζουν από κάθε γωνία.

Μια πόλη-κόσμημα

Κάθε τι που αντικρίζεις γύρω σου στην Ερμούπολη έχει ιστορία και αύρα μοναδική. Το κτίριο του Ιστορικού Αρχείου, το μαρμάρινο μέγαρο του Πνευματικού Κέντρου- η λέσχη Ελλάς του 1862-, το περίφημο Θέατρο Απόλλων, που κτίστηκε το 1862-4, το παλιό σχολαρχείο του Χρήστου Ευαγγελίδη και αργότερα ξενοδοχείο «της Γαλλίας» που στεγάζει τον ΟΤΕ, το ρολόι που φτιάχτηκε το 1861 με σταματημένους σήμερα τους δείκτες του στις 12.30, λες και ο χρόνος παίζει παιχνίδια με τους Συριανούς: μια τους σπρώχνει προς τα εμπρός, μια τους γυρίζει προς τα πίσω…

Τοπικές αγορές

Η παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Ερμούπολης βρίσκεται στον πεζόδρομο της Χίου. Εδώ και στον παραλιακό θα βρείτε καταστήματα που πουλάνε λουκούμια και χαλβαδόπιτες Σύρου. Καταστήματα μόδας. Από την Ελευθερίου Βενιζέλου στρίβετε δεξιά για να περιπλανηθείτε στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη, με μαγαζιά και λίγες καφετέριες. Καταστήματα υπαρχουν και στην Σταματίου Πρώιου. Ανάμεσά τους είναι το φαρμακείο Κωβαίου που λειτουργεί από το 1837 και η κάβα Κριτσίνη, που άνοιξε το 1917, διατηρώντας παλιά μπουκάλια κονιάκ, λικέρ, ούζο, μαστίχα από τον παππού του ιδιοκτήτη.

Τα Βαπόρια και ο Αγιος Νικόλαος
Πίσω στο χθες

Τα  Βαπόρια απλώνονται μπροστά σου σαν τέλεια φωτογραφία. Τρεις γενιές εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων πέρασαν από τα μεγαλόπρεπα αστικά μέγαρα του 19ου αιώνα που αντικρίζουν κατάματα τη θάλασσα, ανακαινίστηκαν ή ερειπώνονται, άλλαξαν χέρια και χρήσεις, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν το παρελθόν τους. Στην πλατεία Τσιροπινά θα κοντοσταθείς, γύρω σου κρύβονται θαύματα: το μέγαρο Τσιροπινά του 1883, το σπίτι του Ζυγομαλά του 1880, το τεράστιο σπίτι του Κριαρά. Το σπίτι του εμπόρου Ταμπάκη – και σημερινή έδρα της μητρόπολης -στολίζεται με περίτεχνα ζωγραφιστά ταβάνια που έχουν για θέμα τους κινέζικες μορφές και πουλιά ή λουλούδια σκεπασμένα με λευκή δαντέλα!

Δείτε επίσης 

-Τον Ταρσανά, δίπλα στα ναυπηγεία Νεωρίου.
-Το Λοιμοκαθαρτήριο, ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα στο νότιο άκρο του λιμανιού στην περιοχή Λαζερέτο. Χρονολογείται από το 1834 και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος προσωρινής καραντίνας για όσους έφταναν στο νησί. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν φυλακή και άσυλο, ενώ κατά την κρητική εξέγερση (1866) στέγασε Κρήτες πρόσφυγες.

Θρησκευτικό αριστούργημα

Ο τρούλος του Αγίου Νικολάου ξεχωρίζει από παντού και όταν μπεις στο εσωτερικό του ναού που κτίστηκε το 1870, θα νιώσεις πως είναι από τους πιο  επιβλητικούς που είδες ποτέ σου. Ο εξαιρετικός κρυφός φωτισμός και οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι από την Τεργέστη αναδεικνύουν κάθε περίτεχνη λεπτομέρεια, το περίφημο μαρμάρινο τέμπλο με εικόνες του 1909, τον δεσποτικό θρόνο που έφτιαξε ο Τήνιος μαρμαρογλύπτης Γ. Βιτάλης, τον άμβωνα, την ρώσικη εικόνα του Αγίου, τον ξυλόγλυπτο Επιτάφιο, το χώρο όπου η εκκλησιαστική χορωδία ψέλνει τους ύμνους της από το 1920 μέχρι σήμερα.

Πολιτιστικά αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο. Στεγάζεται στο Δημαρχείο από το 1899 (θα μπείτε από ξεχωριστή πόρτα στα αριστερά). Εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από τη Χαλανδριανή όπως ένα Αμφικύπελο (σωληνωτό κύπελλο) από τα τέλη της 3ης χιλιετίας, ένα αγγείο του δεύτερου μισού της 3ης χιλιετίας, ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο γυναικείας μορφής από το 730 π.Χ. και άλλα αντικείμενα, γλυπτά και επιγραφές από την πρωτοκυκλαδική και βυζαντινή περίοδο. (Ανοιχτά από 09:00 – 16:00, κλειστά Τρίτη και Πέμπτη).

Το σπίτι της Κυβέλης. Ένα αστικό σπίτι που χτίστηκε το 1870, αναδεικνύει ιστορικό υλικό που σχετίζεται με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα, μέσα από τη ζωή και το έργο της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης και της οικογένειάς της. (22810 85730, επίσκεψη μόνο κατόπιν ραντεβού).

Πολυχώρος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ερμούπολης. Μια εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων που πρέπει να επισκεφθείτε, στεγάζεται στο παλιό κλωστοϋφαντουργείο Ζησιμάτου. Άνοιξε ξανά τις πόρτες του το 2021. Γίνεται ξενάγηση στο εντυπωσιακό εργοστάσιο όπου θα δείτε τα παλιά μηχανήματα και θα μάθετε πολλά για το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης. (6932 327703, ξενάγηση μόνο κατόπιν ραντεβού).

Το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο της Ερμούπολης σε ένα εντυπωσιακό διώροφο νεοκλασικό κτίριο που σχεδιάστηκε το 1862 από τον αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Οδηγεί τους επισκέπτες σε περασμένες εποχές μέσα από αντίγραφα αντικειμένων που εκφράζουν το μεγαλείο του κυκλαδικού πολιτισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ. Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 08.00-16.00, Σάββατο 09.00-17.00, Τρίτη-Κυριακή κλειστό).

Το Βιομηχανικό μουσείο

Ένα εξαιρετικό μουσείο που αξίζει να δείτε. Στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη και φιλοξενεί συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της βιομηχανικής εποχής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, υαλουργίας. Επίσης, ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου με μαρτυρίες εργατών, χάρτες και σχέδια, μια τρισδιάστατη απεικόνιση βιομηχανικών κτηρίων και ευρήματα από ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. (Τηλ. 2281 084762, ανοιχτό 10.00-16.00, Πέμπτη κλειστό).

Εισιτήρια για πολιτιστικές εκδηλώσεις
Ο Δήμος καθώς και άλλοι φορείς οργανώνουν όλο το χρόνο ενδιαφέροντα πολιτιστικά γεγονότα και πολλές παραστάσεις. Εφόσον σας ενδιαφέρει να τις παρακολουθήσετε παρακαλούμε ρωτήστε στη ρεσεψιόν του Captain’s.
Κάντε πρόγραμμα!

Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Κιθάρας, Ερμοπούλεια, Φεγγάρια Αυγούστου,  Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων (Anima), Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδιτί και πολλά άλλα. Παραστάσεις διοργανώνονται και στο θέατρο Απόλλων (https://apollontheater.gr). Στα χωριά διοργανώνονται πολλά πανηγύρια για Ορθοδόξους και Καθολικούς. Το Πάσχα στη Σύρο είναι πολύ δημοφιλές.

YouTube
Instagram
Facebook