Άνω Σύρος

Πρώτες εικόνες

Ετοιμαστείτε για περπάτημα και ανάβαση σε αρκετά σκαλιά! Aντικρυστά στο λόφο της Ερμούπολης με τον Σαν Τζώρτζη στην κορυφή του, βρίσκεται ο λόφος της Ανω Σύρου με τα σφιχταγκαλιασμένα σπίτια του που διατηρούν την κυκλαδίτικη  γοητεία τους. Ο οικισμός είναι –ευτυχώς-απαλλαγμένος από τα αυτοκίνητα και συχνά θα δείτε να κυκλοφορούν μουλάρια ή γαϊδουράκια για τις μεταφορές των προϊόντων.
Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς που εισήγαγαν τον Καθολικισμό και έφεραν Ενετούς κατοίκους να ζήσουν μαζί με τους ντόπιους. Μοιάζει με τους μεσαιωνικούς οικισμούς που αναπτύσσονται γύρω ή μέσα σε ένα κάστρο.
Το χωριό έχει πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφα σπίτια με λουλούδια στις αυλές και στεγασμένα περάσματα (στεάδια). Τα σπίτια είναι λαϊκής αρχιτεκτονικής, έχουν ανώγεια και κατώγεια. Το ανώγειό τους αποτελείται συνήθως από δυο δωμάτια –σάλα και υπνοδωμάτιο -και την κουζίνα, ενώ το κατώγειο το χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικό χώρο. 

Ο Μάρκος Βαμβακαρης

 

Η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή Σύρου διοργανώνει από το 2017 το Διεθνές Φεστιβάλ Οργάνων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με στόχο να αναβιώσει τον μεσαιωνικό οικισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, προβολές και περιήγηση στην Άνω Σύρο.

Γνωριμία με τον οικισμό

Μπορείτε να μπείτε από την Καμάρα (ή κάτω τέρμα), το επάνω τέρμα λίγο ψηλότερα, και την Πορτάρα που ήταν η κεντρική πύλη στο κάστρο.
Από την Καμάρα ακολουθήστε τη Διονυσίου Στεφάνου, λεγόμενη Πιάτσα, που είναι το κεντρικό σοκάκι. Εχει καφετέριες, ουζερί, ταβέρνες, μουσεία και υπέροχα μικρά μαγαζιά.
Το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο στην Ανω Σύρο είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζης) οχυρωμένη με ψηλό τείχος από την ανατολική πλευρά και φυσική οχύρωση στα βορειοδυτικά. Είναι μητρόπολη των καθολικών από το 1652, έχει σχήμα τρίκλιτης βασιλικής και μαρμάρινη τράπεζα που φιλοτέχνησε Τηνιακός γλύπτης. Πήρε τη σημερινή της μορφή στην ανακαίνιση που έγινε μεταξύ 1832-1834, αλλά στο σημείο υπήρχε ναός από το 13ο αιώνα. Έχει πολλές φορητές εικόνες, αγάλματα αγίων φτιαγμένα από Ιταλούς καλλιτέχνες και τοιχογραφίες. Την καταυγάζει ένα υπέροχο φως που μπαίνει από τα χρωματιστά βιτρό. 

Διεθνές φεστιβάλ ΑΝΟ

Η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή Σύρου διοργανώνει από το 2017 το Διεθνές Φεστιβάλ Οργάνων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με στόχο να αναβιώσει τον μεσαιωνικό οικισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, προβολές και περιήγηση στην Άνω Σύρο.

More sights to discover

Θρησκευτικά μνημεία 

Στην Ανω Σύρο θα δείτε ακόμη το επισκοπικό μέγαρο του 1837, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής, στο χώρο που λειτουργούσε Ιεροσπουδαστήριο της Επισκοπής, τον Άγιο Νικόλαο τον «Φτωχό» όπως  τον αποκαλούν, που είναι μαζί με την Αγία Τριάδα (1604) οι δυο ορθόδοξες εκκλησίες του οικισμού. Επίσης, τον Άγιο Ιωάννη (1635) που ανήκει στη μονή των Καπουτσίνων η οποία ιδρύθηκε το 1633, όταν το Τάγμα εγκαταστάθηκε στη Σύρο, καθώς και τη μονή των Ιησουιτών που ιδρύθηκε το 1744 και λειτουργούσε μέχρι πρότινος. Ο ναός της Παναγίας της Καρμήλου που θα δείτε εκεί χρονολογείται από το 1581 και πρέπει να ήταν η μητρόπολη του νησιού μέχρι το 1639. Χαρακτηριστική είναι και η μικρή εκκλησία της Κιουράς (1686) κοντά στη μικρή πλατεία του πάνω τέρματος με την προτομή του αρχαίου στοχαστή Φερεκύδη.  

Εκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων

Βρίσκεται στην οδό Ιωάννου Στεφάνου. Εκθέτει αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι στην καθημερινή ζωή, όπως το ψαλίδι του κουρέα, ο πάγκος του ψαρά, τα εργαλεία του ξυλουργού, τα γεωργικά εργαλεία των αγροτών, το καπνιστήριο των μελισσοκόμων και διάφορα είδη σπιτιού. Λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ανοιχτά 11.00-14.00 και το απόγευμα 19.00-22.00. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22813 60914.

Φαγητό και ποτό

Υπάρχουν ουζερί, ταβέρνες, καφέ και κοκτέιλ μπαρ -κυρίως στην Πιάτσα, το κεντρικό σοκάκι του οικισμού. Διαθέτουν μικρές αυλές ή μπαλκόνια με θέα.

 

YouTube
Instagram
Facebook