Σύρος

syrosisland2

Όταν πλησιάζει κανείς στο νησί με το πλοίο και βλέπει τους δύο λόφους να «συνδιαλέγονται», εκστασιάζεται με το συμβολισμό της συνύπαρξης πολιτισμών και ανθρώπων σε αυτό το μέρος. Κάνοντας ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία, θα αφουγκραστεί ανθρώπινα βήματα ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ., θα ακολουθήσει τα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας στα αρχαία και μετέπειτα χρόνια, τους συσχετισμούς της Σύρου με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, τα άλλα νησιά της χώρας και την Αθήνα, θα ταξιδέψει χρονικά στη βυζαντινή περίοδο και την καθοριστική Λατινοκρατία και θα κάνει μια στάση στην Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση.

Θα σημειώσει τη σημαντική συμβολή των προσφύγων, που ήρθαν, ως αποτέλεσμα αυτής, από τη Μ. Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη, στην ίδρυση και αναβάθμιση της Ερμούπολης και θα θαυμάσει την ταχεία βιομηχανική, εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού, που οδήγησε στην δημιουργία μιας ισχυρής αστικής τάξης και κουλτούρας και αποτυπώθηκε και στην αρχιτεκτονική του τοπίου.

Θα παρακολουθήσει και τις δύσκολες περιόδους, τις πειρατείες, τις κατακτήσεις, την κατοχή, την οικονομική ύφεση και θα φτάσει, τέλος, στη σημερινή εικόνα, την εικόνα που αντανακλά όλα τα παραπάνω: το αστικό κομμάτι, τα κτίσματα, τα σοκάκια, την αρχιτεκτονική, το εμπορικό και βιομηχανικό κομμάτι, το λιμάνι, το νεώριο, το φυσικό κομμάτι, την ορεινή ομορφιά και τις υπέροχες παραλίες, και το πολιτιστικό και τουριστικό κομμάτι, τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και τις υποδομές με τη φιλοξενία. Στο κέντρο των Κυκλάδων και με εύκολη πρόσβαση με αεροπλάνο και πλοίο, η αρχόντισσα Σύρος, με την ιστορία, τους ανθρώπους, τις γεύσεις και τα αρώματά της, περιμένει να την εξερευνήσετε!

Ανακαλύψτε τη Σύρο